Rss

Spoznajte nas

Dori2Smo narodnozabavni ansambel, katerega začetki segajo v leto 1995. Ime smo si nadeli po znanem župniku Izidorju Pečovniku – Doriju, ki je na službovanje v Berlin odšel istega leta, kot je tudi nastalo ime. Kvintet Dori sestavljamo trije bratje Boris, Primož in Marko ter Anti in Boštjan.

V teh letih delovanja smo posneli in izdali 8 zgoščenk ter dokumentarni film. Leta 2009 smo izdali zgoščenko skupaj z Otom Pestnerjem z naslovom Skupaj po domače pri založbi Dallas. Sicer pa je Oto že vse od leta 1998 naš producent in avtor mnogih skladb.

Čeprav nismo zelo pogosto nastopali na festivalih narodno zabavne glasbe, se je v teh letih pa le nabralo nekaj nagrad, ki smo jih na obiskanih festivalih dobili. Leta 2000 smo bili prvič na festivalu Slovenska polka in valček. Naša polka Avto moj ne ve je postala Slovenska polka 2000, kar je bil takrat za nas pomemben uspeh, saj je pripomogel k prepoznavnosti našega ansambla v slovenskem prostoru domače narodne zabavne glasbe. Hkrati smo se istega leta na mednarodnem izboru narodnozabavne glasbe v Asslarju (Nemčija) s skladbo Jetzt spiel` ich auf meine Trompeteuvrstili v finale festivala Südtiroler Grand Prix der Volkstümlichen Musik. Na finalni oddaji tega festivala v Meranu (Italija) pa smo dosegli četrto mesto.

Leta 2001 smo na Festivalu Vurberk s skladbo Kdo oral bo polje moje prejeli 1. nagrado občinstva (Zlati zmaj). Istega leta smo tudi na festivalu Števerjan prejeli 1. nagrado občinstva s skladbo Zato sem muzikant. Leta 2004 smo na prireditvi Slovenski slavček v Domžalah prejeli Zlatega slavčka. Sodelovali smo na treh večerih slovenskih viž v narečju v Škofji Loki. Leta 2006 smo prejeli 1. nagrado strokovne komisije za skladbo Naša dumuvina. Leta 2009 1. nagrado strokovne komisije za najboljšo izvedbo za skladbo Pasja drušna in leta 2010 najvišjo nagrado strokovne komisije – nagrada Škofje Loke za skladbo S Kozjanskega na Gorenjsko. Leta 2011 smo se skupaj z Otom Pestnerjem udeležili 17. festivala Slovenska polka in valček ter s pesmijo Cvetje v poletju osvojili nagrado strokovne žirije za najboljši kvintet.

Dori3V ponos so nam tudi drugi dosežki in priznanja, med njimi vsekakor Aškerčevo priznanje Občine Laško za najvišje dosežke na področju kulture, ki smo jo prejeli februarja 2011.

Med večjimi dosežki, ki so posebno zaznamovali naše delo, pa štejemo tudi niz lastnih kulturno-glasbenih prireditev pod nazivom Dorijev večer. V obdobju od 1999 do 2009 smo v okviru Kulturnega društva Dori priredil 12. Dorijevih večerov, ki so bili svojevrstni dogodki. Z njimi smo predstavljali svojo glasbo in skupaj z izbranimi gosti utrjevali prijateljske vezi številnih ljubiteljev naše glasbe. Dorijevi večeri so bili enkratni in neponovljivi koncerti, ki so potekali v živo in se praviloma niso snemali. Izjemoma sta bila posneta le dva koncerta: Dorijev večer na Vranskem, leta 2002, ter jubilejni 10. Dorijev večer v Laškem. Oba koncerta je posnela nacionalna televizija Slovenije in ju uvrstila v sklop svojih oddaj.

Glasba nas Dorije spremlja iz rane mladosti in ostaja pomemben člen našega načina življenja, kljub ostalim obveznostim, ki jih imamo na delovnih mestih v rednih službah in doma v družini. Vseskozi poskušamo slediti svojemu glasbenemu stilu in stremimo za iskren odnos do glasbe in do poslušalcev domače glasbe.

Dori-1 Dori-2 Dori-3 Dori-4 Dori-5 Dori-6